Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Huissense Carnavalsoptocht

66e Huissense Carnavalsoptocht

Op zondag 2 maar 2025 gaat de de Huissense Carnavalsoptocht weer door de straten. Loopgroepen, praalwagens, duo’s en individuen maken samen deze schitterende optocht voor Z.D.H. Prins Gabri de Getapte Boezenier, zijn hof en de rest van Huissen.

De planning is als volgt:

12:30  | Opstellen van de deelnemers. Gevolgd door keuring van de jury.

13:30 | Vertrek optocht 

Na passeren laatste wagen op de Markt vertrek Raod van XI en Hof in Zwaonewagen. Als iedereen binnen is in de Gouden Engel, en de jury de uitslag klaar heeft volgt de prijsuitreiking

Aansluitend: Feest in de Gouden Engel

En wilt u zelf meelopen? Dat kan! U vindt het inschrijfformulier hieronder, maar als u al meer informatie wilt kunt u terecht bij ons op social media of socials@dekraonigezwaone.nl

 

Route Huissense Carnavalsoptocht

Totale afstand ± 1 KM

Start ter hoogte van Café de Gouden Engel
315 m, 4 minuten
Loop in de richting van de Vierakkerstraat
68 m
Sla linksaf naar de Vierakkerstraat
234 m

Weg vervolgen naar de Markt

13 m
Aubade op de Markt, bij het Odeon voor het hof van de Kraonige Zwaone
945 m, 11 minuten
Loop richting de Langestraat
12 m
Sla linksaf naar de Langestraat
330 m
Sla linksaf naar de Walstraat
107  m
Sla linksaf naar de Langekerkstraat
73 m
Sla rechtsaf naar het Mariaplein
47 m
Sla linksaf naar de Doelenstraat
236 m
Sla rechtsaf naar de Vierakkerstraat
58 m
Flauwe bocht naar links naar de Helmichstraat
19 m
Einde optocht ter hoogte van de Gouden Engel

Wilt u meedoen aan de Huissense Carnavalsoptocht?

  • De Huissense carnavalsoptocht is altijd mooi gevuld en divers. Toch zijn we altijd op zoek naar nieuwe deelnemers. Wilt u meedoen dat kan natuurlijk. Hoe eerder hoe beter.

Wij onderscheiden drie verschillende categorieën deelnemers:

  • Praalwagens
  • Loopgroepen
  • Individuelen & Duo’s

Wilt u zich opgeven vul dan het inschrijfformulier in. Bekijk daarvoor wel even het reglement. Zit je nog met vragen? info@dekraonigezwaone.nl of stuur ons een berichtje op social media. 

Meer informatie over meedoen met de optocht kunt u krijgen tijdens de optochtvergadering. De Optochtvergadering 2025 is:

  • Donderdag 19 December 2024, aanvang: 20.00 uur
  • ‘t Zwaonehus aan de Kardinaal de Jongstraat 1 in Huissen
 

Geschiedenis Carnavalsoptocht in Huissen

Over de viering van het vooroorlogse carnaval is in Huissen weinig bekend. Een paar opmerkingen bewijzen dat al in de negentiende eeuw hier carnaval werd gevierd en dan hoofdzakelijk tijdens de Vastenavond (dinsdag vóór Aswoensdag). In 1926 schreef De Gelderlander dat er verklede mensen in groepen door de straten van Huissen trokken op de Vastenavond. Zelfs in 1941 werd carnaval gevierd maar dan zonder optocht natuurlijk. 

Het Begin

Na de oorlog werd voor het eerst een optocht gehouden op dinsdagavond 25 februari 1952 toen prins Carnaval Floribaldus II in een landauer door Huissen reed waarna samen carnaval werd gevierd in De Zon. Van een georganiseerde rondgang was toen nog geen sprake. Op dinsdag 2 maart 1954 trok een optocht door Huissen en werd voor de eerste keer een prinsenproclamatie voorgelezen op de Markt.

De Kraonige Zwaone

Nadat in 1955 de Kraonige Zwaone waren opgericht, was het zaak om naast het zaalcarnaval ook het straatcarnaval van de grond te krijgen. Op zondag 13 februari 1956 trokken de eerste georganiseerde optochten door de straten van het stadje. Optochten; want ’s middags liepen de kinderen rond en ’s-avonds deden de volwassenen dat nog eens dunnetjes over. De datum is wel de moeite van het vermelden waard. Aswoensdag viel dat jaar op 23 februari. Men organiseerde het carnaval dus een week vóór de eigenlijke Vastenavond. Op die manier kwam het Veertigurengebed niet in het gedrang!

 

De gloriejaren van de optocht in Huissen

In 1957 kwamen maar liefst 10.000 bezoekers naar Huissen om de carnavalsoptocht te bekijken. De organisatie van de optocht kostte de Kraonige Zwaone toen zoveel geld dat men bij de gemeente aanklopte. Besloten werd dat de Kom in 1958 zou worden afgezet en dat iedere bezoeker entree ging betalen. De Kraonige Zwaone zouden 80% van de opbrengst krijgen als een vorm van subsidie. Er kwamen in 1958 naar schatting 25.000 bezoekers die een optocht zagen met 80 groepen waaronder 25 praalwagens. De Kraonige Zwaone ontvingen geen 80% maar nog geen 50% van de opbrengst! Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 10 december 1958 besloot de raad dat tijdens de optocht van 1959 opnieuw entree zou worden geheven, maar dat de gehele opbrengst ten goede zou komen aan de gemeentekas. Op 1februari 1959 werd daarop de Optocht begraven. Er werd een grootse optocht georganiseerd waarbij de deelnemers zoveel mogelijk in het zwart gekleed verschenen. Hoogtepunt was een balletoptreden op de Markt van de stervende zwaan. De gloriejaren van de optocht in Huissen waren voorbij.

Wat er overbleef en terugkeer

Vanaf 1960 trok op carnavalszondag een kinderoptocht(je) door de straten. De optocht stelde in de jaren 60 en 70 niet veel meer voor. We zien echter dat vanaf ongeveer 1982 de optocht uit zijn as begon te herrijzen. Vanaf 1985 begonnen ook de Kraonige Zwaone weer actief de deelname aan de optocht te promoten. Langzaam groeide de optocht uit van een kinderoptocht tot de rondgang zoals we die nu kennen; dus met praalwagens en themagroepen. De Zwaonewagen waarop de Raod van Elf en de Prins en zijn hof staan sluiten de Optocht af.

Door: Jan Zweers

Uitslag optocht

Vindt hier de uitslag van de Huissense Carnavalsoptocht van de afgelopen jaren

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met info@kraonigezwaone.nl of stuur een bericht naar de Kraonige Zwaone op Facebook of Instagram